torsdag 2 juli 2009

Ridskolehästen

Omega, den perfekta ridskolehästen
Bra exteriör, lättfödd, snäll, hållbar, duktig i dressyr och hoppning, går som på bomull med de små barnen och ryttarna med funktionshinder.

Har ni egentligen tänkt på vad mycket det är vi kräver av våra ridskolehästar. De ska vara allt! De ska vara trygga, stadiga och tålmodiga med nybörjarbarnen och lugna och långsamma med ryttarna med funktionshinder. Med de duktiga ryttarna ska de vara känsliga, reagera snabbt för hjälperna och vara lyhörda men de ska fortfarande inte vara lättskrämda och reagera för mycket på vad som händer runtomkring och de ska stå stilla när de sitter upp. Viktbärande utan att vara tung, mjuka rörelser och ej för stora, hoppvillig och samarbetsvillig är fler egenskaper vi önskar hos ridskolehästen. Korrekt i sin exteriör, hållbar, lättfödd, snäll och lätthanterlig vill vi också att de ska vara. Bra sadelläge, starka hovar, glimten i ögat utan att vara busig. De ska även kunna gå i egen balans. Med tanke på hur många olika ryttare de har på ryggen under en vecka och hur många människor som de dagligen möter så krävs det en stor portion med social kompetens också. Ridskolehästarna är våra hjältar och de försöker att ställa upp på det mesta och förstå vad ryttaren menar även när det blir lite fel men inte har de en lätt uppgift inte. Att vara konsekvent är väldigt viktigt när man umgås med och hanterar hästar och hur konsekvent kan det bli när så många olika hanterar ridskolehästarna dagligen! Jag blir rörd när jag tänker på våra ridskolehästar. De gör en fantastiskt prestation och de är mina arbetskamrater och de gör alltid sitt bästa!

4 kommentarer:

Ewa sa...

Visst är de fantastiska! Och särskilt vår prinsessa Omega, tänk vad många hon lärt rida. Vilken förmån vi har som har henne, en snällare och tryggare häst finns inte och hon kan fortfarande busa till det. Dessutom tycker hon fortfarande efter 19 år som lektionshäst att det är roligt attt gå lektion, det syns på henne.

Madde Dunsäter sa...

Ja hon är helt suverän! Den absolut bästa och mest perfekta ridskolehästen! Det är så man blir tårögd när man tänker på alla timmar hon har gått i manegen.

Jennifer sa...

Söt :)

Johanna sa...

Du har så rätt! Jag blir också lite rörd ibland när jag tänker på våra ridskolehästar på våran ridskola, det är faktiskt väldigt mycket vi kräver av dem när man tänker efter! Johanna Umeå