onsdag 4 december 2013

torsdag 7 november 2013

Sadel

Jag tänkte sparka liv i den här gamla bloggen igen. Det var ju några år sedan jag skrev regelbundet men det är ju ganska kul att skriva så jag tänkte ta mig tiden till det även om den inte riktigt finns egentligen.

Jag letar sadel febrilt till Mark Five. Provade en igår som inte passade och väntar in en som har skickats från Gotland som jag har stora förhoppningar om. Det här med sadlar och sadelinpassning är ett krångligt kapitel och Femman verkar vara extremt svår att hitta sadel till. Jag behöver en sadel som är smal och lämnar mycket utrymme för manken. Hopp, allround eller dressyr spelar ingen roll bara den passar för just nu är det bara tömkörning, longering och lite Elsaridning som står på schemat.

tisdag 26 mars 2013

Tävlingsdax

Nu jobbar vi för fullt med att fixa allt inför lördagens dressyrtävling. Vi kör både ponny och häst på samma dag och vi har totalt nästan 80 starter.
Vår förhoppning vare att kunna köra klasserna samtidigt men vädret har inte riktigt varit på vår sida, så tyvärr...

Kl. 8 på morgonen får vi starta vilket inte alls är något ovanligt i en del andra distrikt.
Det är mer än vad man kan tro att ordna med inför en tävling (även en dressyrtävling).
Alla tävlingsarrangörer ska ha tummen upp för att ni brinner för tävlingsverksamheten och ser till att våra tävlingsryttare har bra tävlingar att åka på.

Jag har idag arbetat en hel del med sekretariatsarbetet. Så nu finns startlistor och ryttarmeddelande publicerat.

onsdag 20 mars 2013

SRL II

Idag har jag varit på fortbildning för ridlärare i Tranås. Det var första gången sedan SRL systemet infördes 2010. Fortbildning är obligatoriskt vartannat år för att behålla sin titel. Så idag fick jag mitt diplom som visar att jag är Svensk Ridlärare Level II. Läs mer om titlarna här.

tisdag 19 mars 2013

måndag 18 mars 2013

Hästkunskapsvecka på ORK

Hästarna får ta det lite lugnare och elever och medlemmar kan förkovra sig och gå på olika föreläsningar, aktiviteter och clinics.
Elsa har idag varit på Ungdomssektionens pysselstund och jag har lyssnat på en föreläsning om hästens beteende med Ingela Munther som är parelli-insruktör. Mycket intressant och lärorikt!
Jag är priviligerad som har vuxit upp med en pappa som hela mitt liv har haft en massa olika hästar. Pappa i sin tur är uppvuxen på lantbruk med hästar som användes i ett helt annat syfte än vad vi använder våra hästar till idag. Jag ska försöka att skriva mer om det nån annan gång.
Jag kände igen mycket av det som Ingela pratade om från min pappa och hans sätt att utbilda och umgås med hästar även om han aldrig har satt snitsiga ord på allt det som han gör eller de beteende som han ser och tolkar.

söndag 17 mars 2013

Gervides Clown e. Mark Five


Här är ytterligare en avkomma efter Femman. Clown som är född 2001 och han bor i Norge. Jag tycker Femman och Clown är rätt så lika i uppsynen men tydligen ska Clown vara lite busig och bralla och bocka en del.




Tidigare har jag skrivit om Gervides Calle som också är en avkomma till Femman och jag har även skrivit om Marconett, Femmans mamma och en del andra släktingar. De inläggen hittar du nedan.

Calle

Släktingar

Marconett

lördag 16 mars 2013

Lite om den svåra konsten ridning...

Att rida är ju väldigt roligt men det är också väldigt svårt. Ödmjukhet och tålamod är två egenskaper som är rätt bra att ha som ryttare. Praktik är bra teori i botten. Med det vill jag ha sagt att man bör kunna det man ska åstadkomma på hästryggen teoretiskt. Självklart behövs det praktiska övningar också!

Enkelt och kort ska jag försöka att förklara hur jag tänker när jag rider. Jag vill ha en glad och arbetsvillig häst som tycker att det är roligt att bli riden. Jag vill att hästen ska vara pigg, vaken och uppmärksam men att största fokus ska ligga på att lyssna vad det är jag (ryttaren) vill. Jag tycker att sitsen och skänklarna är viktiga. Som ryttare ska man ha kontroll på sin kropp och sina hjälper och rida med sin häst (inte mot).
Jag vill att hästen ska vara uppmärksam på mina skänklar och det är min uppgift som ryttare att se till att den blir det. Hästen blir så uppmärksam och lydig som du som ryttare gör den.
Hästen ska följa mina skänklar hela tiden. Svara framåt för båda skänklarna, gå undan och ge efter för en skänkel i taget, följa skänklarna vid vändningar och rakt fram och ta drivning från en skänkel i taget. Detta jobbar jag mycket med när jag rider.

torsdag 14 mars 2013

Att vara verksamhetschef...

Mitt arbete innehåller väldigt varierande arbetsuppgifter vilket gör att man aldrig tröttnar på det. Jag tycker att det är roligt att gå till jobbet och det är en väldig förmån att få kunna känna så varje dag, vecka efter vecka.

Lite av allt det som jag har jobbat med idag t ex;

  • Lagt upp nya mailkonton till styrelsen
  • Haft dressyrträningar
  • Ridit en elev-häst
  • Ridskolecupträning med fika och kunskapstävling efteråt
  • Skrivit till ORK-bladet
  • Instruktörskunskap med Camilla (som har stallvärdsridningar) och Carro (som vikarierar för Helle)
  • Pratat traktorer, underlag och banskötsel med Nettan (som är anläggningsansvarig) och pappa och kollat ridhusharv på nätet
  • En del telefonsamtal och mailkonversation har det blivit också
  • Bokföring
  • Uppdaterat hemsida
          mm.

Även om mina arbetsuppgifter är roliga och varierande så är det därmed inte sagt att det är lätt alla gånger. Det är motgångar och tuffa saker att ta i emellanåt men det kan man ju ta när det mesta är roligt, lärorikt och utvecklande och när man har fantastiska medlemmar i föreningen och störtsköna kollegor.

onsdag 13 mars 2013

Hästskötare på ORK

Elsa är skötare på lektionsponnyn Undra varje onsdag. Jag tycker att skötarsystemet är kanonbra och det är både nyttigt och lärorikt att vara skötare på ridskolan. När man är skötare ska man mocka, köra in spån (om det behövs), borsta, kratsa hovar, visitera, rykta, putsa utrustningen och tvätta vattenkopp och krubba. När man är klar fyller man i sitt namn och kryssar i allt som man har gjort i skötarboken.
Elsa har lärt sig massor av att vara skötare. Hon lär sig av de äldre som är i stallet och skötarträffarna och skötardagarna är både roliga och lärorika.



tisdag 12 mars 2013

Dagens ridpass

På tisdagar rider Elsa Femman på sin ridlektion och när den är slut tycker jag att det är ett smart drag att bara ta över honom uppvärmd och klar att bara fortsätta trimma vidare på.

När jag kom upp i nya ridhuset idag blev jag så glad för där var det full fart med alla möjliga ekipage och hinder och grejer. Så härligt att se att medlemmarna rider ordentligt och utnyttjar våra ridbanor.
Så mycket roligare att rida när det är andra som rider samtidigt.
Bra också för att man inte ska fastna i sin ridning. Är ridhuset fullt av ekipage gäller det att lyfta blicken (=bra sits), planera sin ridning och se till att hästen lyssnar på ens hjälper.

Idag fick jag fokusera på att lösgöra Femman, jobba på hans bjudning och se till att han tar i lika mycket med båda bakbenen och går på båda tyglarna. Här krävs det koncentration och noggrannhet 100%. Kul var det! Att rida en korrekt hörnpassering är både svårt och lärorikt och ger en jättefin häst!


måndag 11 mars 2013

US-dressyr

I lördags arrangerade Ungdomssektionen dressyrtävling på klubben. Man kan välja att rida Mini US:2 med skritt och trav och enkla vägar eller Lätt US:2 som är lite svårare och alla tre gångarterna.
De är så duktiga på att arrangera tävlingar och det vore roligt om det var fler både yngre och äldre, vuxna, ridskoleryttare och ryttare med egen häst som ville vara med och ta tillfället i akt att träna och tävla under enkla men lärorika former. Det är så pedagogiskt upplagt och alla som rider över 50% får rosett ,vilket alla lyckades med i lördags ;). Första, andra och tredje pris delades ut för bästa knoppning och min Elsa vann (det var väl tur det eftersom det var jag som hade knoppat Femman, hade varit pinsamt annars). I lördags var det rekord och hela 6 st som deltog.