måndag 5 januari 2009

Är du optimist eller pessimist?

Nedanstående text har jag läst och hämtat från sidan http://www.mentalatips.com/;

Är du optimist eller pessimist?

Nu kanske du undrar över vad det har med idrotten att göra?

Efter att ha läst den här artikeln kommer du inte att tvivla på hur viktig din attityd är.

Den amerikanske psykologiprofessorn Martin Seligman kan mer om det här området än någon annan och har i många år bedrivit forskning kring dessa begrepp.

Tillsammans med simmarna på Berkeley-universitet i Kalifornien gjordes ett omfattande attitydtest för att fastställa om dom ansågs vara optimister eller pessimister. Under säsongen gjordes sedan ett antal simtester. Ett av testen gick ut på att simmarna skulle prestera max på sin favoritdistans.
Vid målgången nåddes dom av beskedet att tiden var klart sämre än deras personliga rekord. Man la avsiktligt på 1,5 - 5 sek beroende på distans för att se hur simmarna reagerade på nästa maxlopp efter en stunds vila.
Precis som Seligman förväntade sig försämrade pessimisterna sina tider. Optimisterna fick dock samma tid eller till och med bättre tider. En del av dem förbättrade tiderna med mellan 2-5 sekunder.
Bland optimisterna fanns den tidens stora simmarstjärna Matt Biondi. De här testerna gjordes innan OS i Söul 1988. Matt Biondi ansågs ha möjlighet att precis som landsmannen Mark Spitz 16 år tidigare simma hem 7 guldmedaljer, men han inledde till sin stora besvikelse med ett brons och ett silver. Men som den store optimist Matt Biondi var plockade han hem 5 raka guldmedaljer efter det.
Seligman förklarade att resultatet var väntat. Det attitydtest som gjordes på Biondi visade att han hade just denna förmåga att komma tillbaka efter ett mindre lyckat resultat.

Vad kan du lära dig av det här? Hur reagerar du på ett mindre lyckat tävlingsresultat? Tar du det som ett misslyckande och gräver ned dig eller plockar du fram optimisten i dig?

2 kommentarer:

Hästdagbok om Janna fan Althena sa...

Madde, jag behöver en ridlektion för dig nuu !! Nä, men så fort du kan ! Jag behöver hjälp !! :-D

Hästdagbok om Janna fan Althena sa...

Jag försöker nog fundera varför det blev som det blev.Hur var framridningen, för högt ställda mål? etc. Klart man blir besviken men förhoppningsvis fått en bild av vad som gick snett o hem o träna på det. Det är värre om man känner sig nöjd med sin prestation o det ändå inte vill sig