Igår var jag på tränarkurs i Växjö för Maria Gretzer. På förmiddagen höll hon en avsutten teoretisk del enbart för oss tränare och på eftermiddagen var det clinic i ridhuset. Först en ponnygrupp bestående mestadels av ridskoleponnyer och därefter en hästgrupp.
Nedan ska jag försöka referera lite av det viktigaste;
Stilhoppning
Maria började med att prata om stilhoppning och att det kommer mer och mer i ropet. Det upplevs dock att stilhoppninghoppning har en något negativ klang och funderingar finns på att ändra namnet till Bedömningshoppning.
Vi tittade på stilhoppningsfilmen som Maria har gjort (den finns här på ORK så den kan vi titta på någon dag).
Två- och trepunktsits
Vikten av att kuna ändra sin sits och variera den i både två- och trepunktsitsen. Man ska kunna inverkansrida även i tvåpunktsits. Ryttaren ska ha fler lägen än två (nedsittning/lätt sits).
Uppvärmning
I uppvärmningsfasen strunta i var hästen har sitt huvud. Bättre att den har huvudet framme och uppe än att den går "avknäppt". Hästen ska vara framme för skänkeln och framme på bettet.
Utrustning
Bättre med för mesigt än för skarpt bett. Har man bett med kedja ska den alltid vara lindad. Var noga med detaljer i utrustningen.
Anridning
Om hästen är ärligt framme på bettet och i balans är det inget svårt att rida på hinder, det blir naturligt.
Sits och inverkan
Det rids alldeles för mycket med händerna. Jämn kontakt med hästens mun, tänk att tyglarna är som två stänger. Det är svårare att rida en häst som knäpper av man får nästan "vända" om halsen på andra hållet och börja om från början. Avdelningsridning är mycket nyttigt för hästar och ryttare.
Hästkunskap
Stora brister i hästhantering och hästkunskap hos ryttarna. Det kommer i början på mars ett Hästkunkapstest på nätet som man kan arbeta med. Det är bra att arbeta sin häst mycket från marken med olika ledövningar för att få den lydig och säker att hantera och rida.
Ryttaren
En ryttare som inte är tillräckligt ödmjuk är en broms för sig själv. Ryttarens inställning påverkar tränings- och tävlingsresultat.
Tränaren
Många tränare har samma slutmål men olika sätt att ta sig till slutmålet. Har man elever på olika nivå inom samma grupp ställer man olika krav på ryttarna.
Det kan vara bra att rida för flera så länge de har samma grundtanke. Har man inte kommit så långt i sin utbildning kan det vara bättre att rida för en eller två och ju mer man lär sig desto lättare har man för att kunna blanda in fler i sin träning.
Tränaren kan endast ge ryttaren verktygen - mer kan man inte göra.
Mer fokus på bakbenen
Bakbenen är hästens motor och var de är placerade och hur de arbetar är av avgörande betydelse.
Teknikskydd
Använd inte tekniksskydd på träning, ej bra för hästen.
Clinic
Maria är superpetig och noggrann! Det är fokus på sits, följsamhet, eftergift, vägar, tempo, takt hela tiden. Hon berättade innan att hon brukar bygga upp en hoppövning men det brukar aldrig bli så mycket hoppning utan mest markarbete. Det stämde!
Mjuk ridning, men att hästen är framme för skänkeln, en stilla hand och att ryttaren har en tanke bakom allt det är det som genomsyrar Marias träning.
Maria Gretzer och Pether Markne vill att tränarna under 2009 lägger stort fokus på att ryttarna rider mindre med händerna och att det blir mer fokus på bakbenen och deras aktivitet samt var de är placerade (hästen spårar).
Hästkunskapsveckan
-
Jag minns när jag var barn *"Suck, vad tråkigt! Ingen ridning!".* Den där
hästkunskapsveckan kändes inte kul, inte gick jag på några pass heller.
Jag önska...
10 år sedan
2 kommentarer:
Hon verkar så sund i sina åsikter och jag tror att hon är en sån som lever som hon lär.Önskar att jag hade fått vara med igår!
Egentligen ganska mycket sunt förnuft, men det är ändå sådant som man måste påminnas om...mycket :) Kul att du lade in det.
Skicka en kommentar